Archive for the ‘Hälsa’ Category

Hud

Om du drabbats av en hudåkomma som rosacea, så kan stress, kryddstark mat, alkohol och starkt solljus förvärra dina besvär, så undvik dessa i mån det går. Många personer med denna sjukdom upplever ofta även att de får olika typer av ögonbesvär eller inflammationer i ögonen. I allmänhet uppträder denna hudsjukdom periodvis och det kan gå månader utan besvär. Då det är som värst så finns lindrande krämer som går att få på recept hos din läkare. Eller så kan man söka sig till någon form av behandling i privat regi.

Symptom på blodbrist och brist på B-vitamin är att du känner dig trött och orkeslös. Du blir yr samt att du lättare blir andfådd. Du kan även få hjärtklappning och huvudvärk samt att du kan känna av öronsus. Andra symptom är att du kan få besvär med dina slemhinnor. Då kan du uppleva tungsveda, blödningar i tandköttet och sprickor i mungiporna. Allvarlig brist på B-vitamin 12 är att du kan få svårt att gå, du får minnesproblem samt att du kan bli deprimerad. Även försämrad syn kan vara ett B-vitaminbrist symptom.
Om du tror att du lider av brist på B vitamin, så är det bra att kontakta en läkare för att göra ett blodprov.
Behandling av B-vitaminbrist är tillskott, av B12-tabletter. Om du har en allvarligare brist så kan du dock behöva inleda med B12-sprutor ett par veckor.