Archive for the ‘Tid’ Category

Babylonierna uppfann för 4000 år sedan den första kalendern som delade upp tiden efter hur planeterna rörde sig.  Det har tagit flera tusen år att få vår tidsindelning. Babylonierna, uppförde en kalender, som var indelad i år, månader och veckor. Utgångspunkten tog de i de stora himlakropparnas rörelser. Själva året var den tid som jorden behövde för ett varv runt solen. Månaden var den tid det tog för månen att fullborda sitt varv runt jorden.

Sjudagsväckan kommer från rymden

Babylonierna kände till totalt sju himlakroppar och dessa var solen, månen, Mars, Jupiter, Merkurius, Venus och Saturnus.  Vår uppdelning av veckan är troligen helt oberoende av astronomiska fenomen, men bakgrunden kan sannolikt ses från de sju kända himlakropparna.

Dagen är den tidrymd då solen befinner sig över horisonten. I Egypten under forntiden så delade man upp den ljusa delen av dygnet i timmar, och det gjorde man med ett solur. En tolftedel av dagen kallades så för ”hora”, som är timme. Numera kan den delen klaras av med klocka.

Månadernas namn kommer från romarna

Januari och februari tillfogades senare och är uppkallade efter guden Janus och reningsfesten februa.

Mars är uppkallad efter krigsguden Mars.

April är möjligen avlett av ordet “aperire”, “att öppna”.

Maj och juni har fått sina namn efter gudinnorna Maia och Juno.

Juli och augusti är uppkallade efter Julius Caesar och kejsare Augustus.

September, oktober, november och december betyder den sjunde, åttonde, nionde och tionde månaden.

Tid

Ett verktyg, en accessoar, ett hjälpmedel och en prydnad. Alla dessa beskrivningar passar in på klockor oavsett om vi pratar om en dyr klocka av märket Breitling, Omega, Rolex eller billigare modeller från närmaste marknadsstånd.

Klockor är en av våra äldsta uppfinningar, faktum är att man har mätt tiden i mer än 5 000 år, då i form av solur. Klockor som vi känner dem idag har funnits i tusentals år, men man vet inte med exakthet när den första mekaniska klockan uppfanns, bara att man redan på 1200-talet använde begreppet urmakare.

Idag används klockor som accessoarer, tidmätare, och nödvändiga verktyg. En klocka kan du finna i mängder av utformningar och skepnader med alla möjliga sorters funktioner. Märken som Breitling, Rolex och Omega är mer exklusiva, inte sällan är de försedda med ädelstenar och visar, förutom tiden, även höjd över havet, solens position på himlen, luftfuktighet och mycket mer.

En klocka är så mycket mer än just en klocka. Är du sportdykare finns det speciella klockor som tål att du dyker med den, är du bergsklättrare kan du finna en klocka som visar höjd över havet och är du extremsportare finns det klockor som tål mängder av påfrestningar.